Wapse viert het tussen de buien door

Wapse – Vooraf leken de weergoden niet gunstig gezind, maar uiteindelijk trof Wapse het enorm. De Wapsenaren kijken terug op een zeer geslaagd feestweekend. Een weekend dat werd gevierd met dorpsgenoten, maar ook met vele bezoekers van buitenaf.

Na een aantal buien, wat likjes verf en met wat groene vlaggen, lampjes en lampionnen kleurde heel Wapse afgelopen weekend groen. Ook was er oog voor de duurzame en natuurlijke groene kant met windmolens en het nationale park Wapse. Donderdagmiddag fietsten de dorpelingen al nieuwsgierig rond door de andere straten en maakten een eerste inschatting van hun kansen. Was het gras groener bij de buren of hadden zij toch ook wel een grote kans? Sommigen werd het al groen voor de ogen of zagen zelfs groen van jaloezie. Het moge duidelijk zijn: Heel Wapse ademde groen, het centrale thema voor dit feest. Onder toeziend oog van de kritische jury werd ’s avonds tweemaal de versierde straten bezocht door de feestcommissie. Aan het eind van de avond werden de prijzen uitgedeeld: Rollestraat werd bekroond tot de nummer één gevolgd door Veenhuizerhof en Veenhuizen.

Kindermiddag

Op vrijdagmiddag stond de kindermiddag op het programma. Een gevarieerd spelparcours in het thema ‘Expeditie Robinson’ stond klaar voor de kinderen uit Wapse en omgeving. Fanatiek werd er in teams gestreden om er met de eerste prijs vandoor te gaan. Aan het begin van de avond stroomde de tent weer vol voor de quiz. Alle buurtschappen deden hun uiterste best tijdens de muziek-, puzzel- en algemene kennis rondes. Veenhuizen mocht de eerste prijs in ontvangst nemen, Rollestraat werd tweede en een gedeeld derde plek was er voor de Egginkstraat, Wapserauwen en Katt’n ende. De band ‘Proost!’ nam het stokje van de feestcommissie over en zorgde met hun explosieve en energieke show voor een volle dansvloer van begin tot eind.

 
Fanatiek

Na alle regenachtige vooruitzichten was het weer op de zaterdagmiddag een cadeautje. In het zonnetje werd er onder andere gesleept met stro, werden er horizontaal kratten gestapeld en werd de kennis van ‘Boer zoekt vrouw’ getest. In het eindspel werd er gezwommen in water, gekropen door zaagsel en gegleden over de zeepbaan. De gezellige, maar ook zeker fanatieke middag, eindigde met de top 3 Veenhuizen, Rollestraat en Veldhuizen. Na een warme douche vonden de Wapsenaren de weg terug naar de feesttent. En zij niet alleen. Uit de wijde omgeving trok men op Wapse aan om er met de band ‘Session’ en DJ Marthijn Teunissen een mooi feest van te maken. Honderden feestvierders zorgden ervoor dat de dansvloer er niet voor niets lag en dat cateraar de Tippe zich niet hoefde te vervelen.

Dorpsbrunch

Traditioneel wordt Wapse elke ochtend gewekt met de klanken van ‘der alte Dessauer’. Voor de zondag het teken om met elkaar met een lege maag richting de feesttent te trekken. De goedverzorgde brunch met soep, diverse broodjes en beleg, haring en drinken stond al op de inwoners te wachten. Aan lange tafels werden de voorgaande avonden doorgesproken en werden de tactieken voor het laatste spel doorgenomen. Zittend op een balk boven een bak met water, gewapend met een jutezak met skippybal kwam de ware aard van sommige mensen naar boven. Er werd gemept en gebalanceerd en het publiek moedigde hun strijders aan. Katt’n ende bleek onverslaanbaar. De Nes en de Egginkstraat moesten genoegen nemen met een tweede en derde plaats. De feestcommissie bouwde de spanning nog even op, maar uiteindelijk kwamen ze met het verlossende antwoord op de vraag wie de winnaar is van het groenedraadspel. Veenhuizen mag een jaarlang genieten van hun behaalde eerste plaats. De Rollestraat en de Nes maakten de top 3 compleet. Na deze ontknoping begeleidde ‘Orkest Butterfly’ Wapse muzikaal naar de laatste uren van dit feest.

Jubileumjaar

Al vele jaren is het onbekend hoe oud het Wapserfeest daadwerkelijk is. Het afgelopen jaar is er daarom tijd gestoken in het vinden van dat startmoment. Tot aan het Drents Archief is er gespit en met resultaat. Zelfs de oudste inwoners van Wapse hebben dit startmoment niet meegemaakt. Volgend jaar maakt Wapse zich dus op voor een groots Wapserfeest om dit jubileum te vieren en al de gemiste jubilea goed te maken.