Wapse is het feestvieren niet verleerd!

Hoeveel jaar het Wapserfeest exact bestaat, zullen we wellicht nooit weten. Wel weten we nu dat ze dit weekeinde tijdens de viering van het 135-jarig jubileum van het feest in één weekeinde goed gemaakt hebben wat ze in de afgelopen twee jaar gemist hebben. Wapse stond vier dagen op z’n kop.

Het Wapserfeest werd donderdag al afgetrapt met een Jubileet. Daarbij lieten zo’n 350 voormalige en huidige inwoners van het dorp zich het brede aanbod aan gerechten van lokale bedrijven goed smaken. De eerste eetmunten werden de bezoekers aangeboden door de boeren van de Boermarke Wapse. Een dag later meldden zich zo’n vijftig kinderen voor de Kindermiddag. Deze bestond uit twee delen: de ouderraad van de Ten Darperschoele had een Kubb-toernooi georganiseerd en de kinderen konden kennismaken met het orkest VCE Westerveld en de verschillende muziekinstrumenten die in het orkest gebruikt worden. Na een korte introductie hoe deze te bespelen, werden de eerste noten aangeleerd aan het jonge talent. De afsluitende schuimparty betekende een welkome afsluiting van de warme middag.

WAPEX

De vrijdagavond werd actief geopend met de WAPser EXpeditie. Maar liefst 23 teams liepen mee met deze avontuurlijke tocht van zo’n 4,5 kilometer. Er waren onderweg verschillende hindernissen uitgezet op land en over water. Dit zorgde voor een leuk schouwspel voor de toegestroomde kijkers die vaak stiekem hoopten op een nat pak voor de deelnemers. Menigeen behaalde in de vijver op camping Het Noordenveld een nat pak. De jongemannen van team Dora wonnen deze avond gevolgd door De Nes en de Vermeertjes.

De vrijdagavond werd uiteindelijk in de warme feesttent afgesloten met een optreden van Baby Blue en dj Marthijn Teunissen.

Creatief

Na een paar uurtjes slaap stonden de eerste feestvierders zaterdag al vroeg weer klaar voor het volgende onderdeel van het Wapserfeest: de optocht. Liefst 23 buurtschappen en vriendengroepen verschenen aan de start. De feest- en bierwagens konden op deze zonnige dag uiteraard niet ontbreken in de optocht, maar ook serieuze actuele thema’s werden aan de kaak gesteld. Van the A-team tegen het stikstofprobleem tot Kooi-vid: het nieuwe feestvirus, van zwerfafval opruimen tot woningnood en van Flower Power tot een boedelverkoop ten gunste van de toekomstige kabelbaan op het schoolplein. De jury bekroonde de ‘Freek Vonk-wagen’ als winnaar, gevolgd door De Nes met hun ‘maanlanding’ en de Egginkstraat met de ‘wolvenwagen’. De Fabeltjeskrant van Kalteren verdiende de publieksprijs.

Zelfs met een extra deel was de feesttent op de zaterdagavond haast nog te klein. De tent was tot de nok toe gevuld met feestende bezoekers uit Wapse en omgeving. De band ‘Proost’ gaf alles op het podium en de bezoekers wellicht nog wel meer. De avond, met ook hier weer vele special effects, vloog voorbij.

Playback

Er werd gerockt, geswingd en gezongen met verschillende nationale en internationale artiesten die het podium op de zondagmiddag van de playbackshow betraden. De winnaars kwamen van eigen bodem en haalden voor de Nes de eerste prijs binnen. Vader Marco en dochter en Eva stalen als Suzan en Freek de harten van het publiek met hun vertolking van Onderweg naar later . Tweede werden dames Oostra en Moes met een medley. De Rollestraat sloot de top 3 met hun vertolking van de Snollebollekes.

Aansluitend werden ook de prijzen uitgedeeld voor de rode draad, de totaalstand van alle onderdelen van het Wapserfeest. De Egginkstraat belandde op de derde plaats, Veenhuizen werd tweede en De Nes werd uiteindelijk de grote winnaar van het Wapserfeest 2022. ‘Orkest Butterfly’ sloot daarna editie 2022 van het Wapserfeest af.

TEKST: Marjolein Rink