Ook dit jaar geen feestende menigte in de feesttent in Wapse

Voor het tweede jaar op rij gaat het Wapserfeest niet door. Tenminste niet op de wijze waarop het grote publiek gewend is. Een klein feestje komt er wel, maar de grote muziektent wordt niet opgebouwd voor liveoptredens.

Al weken is de grote vraag wat er gaat gebeuren met het Wapserfeest, dat traditioneel gehouden wordt in het derde weekeinde van augustus. Nu de coronagolf over het hoogtepunt heen lijkt te zijn en coronamaatregelen worden afgezwakt, werd ook de hoop van de organisatie om een volwaardig dorpsfeest te organiseren groter. „Toch doen we het niet”, zo zegt voorzitter Johan Moes van de feestcommissie. „We hebben nog een jaar geduld. We gaan wel een klein feestje houden, maar ook dit jaar komt er in Wapse geen dampende feesttent met honderden mensen die ‘in het oude normaal’ feestvieren. Hoe graag we ook gewild hadden.”

Minder maatregelen

Het was de feestcommissie van het Wapserfeest ook niet ontgaan. Corona lijkt te zijn verslagen. Het grootste deel van de bevolking is ingeënt tegen het virus en landelijk worden de teugels steeds meer losgelaten. Het nieuws dat wellicht eerder dan 1 september de anderhalvemeterregel wordt losgelaten en ook de mondkapjesplicht komt te vervallen, was ook bij de organisatie van het Wapserfeest binnengekomen. Toch houden ze in Wapse vast aan de maatregelen zoals die gelden in de huidige situatie. „Het is allemaal te onzeker”, zo zegt voorzitter Moes. „We willen best groots feestvieren, maar dan wel zonder beperkende maatregelen. Dat zit er niet in. Bovendien hadden we eerder dit jaar al besloten dat de straatversiering en de optocht in 2021 niet doorgaan.”

Overleg

De feestcommissie in Wapse heeft nog wel overleg gepleegd met medewerkers van de gemeente Westerveld en de Veiligheidsregio Drenthe over wat te doen met het Wapserfeest 2021. „Het was geen eenvoudig besluit. Laat ik dat voorop stellen. Maar we hebben de knoop doorgehakt en nu besloten een klein feestje te houden zonder een dampende feesttent vol feestvierende bezoekers. Ook niet met mensen die op anderhalve meter van elkaar staan. Het is veel te risicovol dat bezoekers zich niet aan de regels houden en dat wij als organisatie dan moeten optreden. Dat gaan we niet doen. Wij willen graag een mooi dorpsfeest voor de inwoners van Wapse organiseren maar we zijn geen politieagenten.”

‘Kleintje’

Maar gebeurt er dan helemaal niets in het weekeinde van 20 tot en met 22 augustus? Johan Moes wil niet te veel vooruitlopen op de zaken, maar zegt wel dat de inwoners van Wapse wel mogen rekenen op een ‘klein feestje’. „We hebben altijd gezegd en beloofd dat we iets gaan organiseren dat passend is binnen de geldende maatregelen. Wat dat is? Daar zijn we op dit moment als feestcommissie druk mee bezig, maar we verklappen nog niets. Wij zullen ervoor zorgen dat we vermaak hebben voor jong en oud tijdens het ‘Kleintje Wapserfeest’. Zodra het kan komen we met het programma naar buiten”, zo besluit Moes.

Tekst: Arjan Jonkers
Foto: Marjolein Rink